Solved Examples of Situation Reaction Test for SSB Interview Part 2

Solved Examples of Situation Reaction Test Part 2. If you haven't read part 1 of solved examples for SRT test, click here to read.

Solved Examples of Situation Reaction Test

Solved Examples of Situation Reaction Test. 


Assume yourself as Mr Sourabh and give a solution to the problems he has got into.

Question 1. Just before the final match, he is asked by his parents to visit home for some work.

Answer. He will try to postpone his visit and will play the match.

Question 2. He was finding it hard to convince his parents for letting him pursue his dream. He will…

Answer. He will continue his effort in a more convincing manner.

Question 3. He wants to learn to play the Guitar but can’t find time in his tight schedule.

Answer. Either reschedule his timetable, if possible or wait for vacations.

Question 4. He is worried about his exams. He will…

Ans. He will try hard and will qualify it with flying colours.

Question 5. He boarded the wrong train and only two minutes were left for the right train to start. He …

Answer. Will immediately get out of the wrong train and try to catch the right one in time.

Question 6. His sister is losing confidence in not qualifying the medical entrance exam. He…

Answer. He will encourage her to work hard and help her as much as he can.

Question 7. He found an old man unconscious on the ground. He…

Answer. He will stop to help the old man.

Question 8. One of his neighbours drinks daily and harasses his wife and children. He…

Answer. He will help to get him into a rehab and getting rid of drinking habit.

Question 9. The bus in which he was travelling caught the fire. He…

Answer. He will help his fellow passengers to get out of it and try to put out the fire.

Question 10. He found his parents quarrelling about his future. He…

Answer. He will try to pacify them and get them into confidence.

Question 11. He failed in his examination. He…

Answer. He will work hard for the next time and will qualify it.

Question 12. He is appointed as class monitor. He…

Answer. He will maintain discipline in his class and will carry on his duties efficiently.

Question 13. He got a job in which he is not interested. He…

Answer. He will try to develop an interest in his new job and will enjoy working on it.

Question 14. He was thrown into a ditch by a speeding truck and got serious wounds. He…

Answer. He will call for help and try to get out of the ditch.

Question 15. He found a suitcase in the coach in which he was travelling. He…

Answer. He will ask fellow passengers if it belonged to any of them and will inform guard.

Question 16. He likes to read books. He…

Answer. He learns from them and enjoys reading.

Question 17. He went to the cinema hall to watch a movie but found “houseful” board there. He…

Answer. He will try to get tickets for the next show.

Question 18. He wants to use his spare time. He…

Answer. He will look around for new things and ideas.

Question 19. He is finding it hard to work and study simultaneously.

Answer. He will be positive and will re-schedule his time to manage his day.

Question 20. He saw a cyclist got dashed into a horse-cart. He…

Answer. He will reach the spot and help the injured.

Question 21. He found the enemy approaching them during patrolling. He…

Answer. He will alert his soldiers and high commander.

Question 22. The meeting was going on and he was appointed to the gate not to let anyone get in. But a man tried to get in on the plea of urgent work with his high Commander. He…

Answer. He will ask him to wait and will convey his message to the Commander.

Question 23. He loves to make sketches. He…

Answer. He enjoys doing it and it helps him to relax.

Question 24. He is not invited to his friend’s marriage party. He…

Answer. He will send him his best wishes.

Question 25. He is living in a college hostel and found the food to be below required standards. He…

Answer. He will bring the matter to mess in-charge.

Question 26. He was playing at his friend’s house when his friend got stuck with a naked electric wire. He…

Answer. He will pull off the wire with a wooden stick.

Question 27. The leader of his team is absent from work and they need to complete an assignment today. He…

Answer. Volunteer himself for the work and complete the assignment.

Question 28. He appeared on Examination but found the paper to be very difficult. He…

Answer. He will answer the question paper as much as he can with a cool mind.

Question 29. In the examination he found one of his neighbours to be cheating. He …

Answer. He will inform the invigilator.

Question 30. One of the members of the team on his mountaineering trip got injured. He…

Answer. To give him first aid and take the shortest route to move further.

Question 31. He got the cue that a job consultancy is committing fraud with the aspired candidates in the name of providing a job. He…

Answer. He will obtain the evidence and report the Police.

Question 32. He found a little boy taking change from the statue of the god. He…

Answer. He will stop the boy from doing so and will tell him to not steal.

Question 33. His family lost everything in a riot. He...

Answer. He will try to reestablish the business and rearrange the family as well.

Question 34. He found some boys teasing a girl in a lonely place. He…

Answer. He will protest them and will protect the girl with all his strength.

Question 35. On the railway platform, he saw some children littering wrappers of food items. He…

Answer. He will stop them and ask them to put it into the dustbin.

Question 36. He found some boys in his neighbourhood to partying loudly while he was studying for his exam. He…

Answer. He will go and explain to them and request to lower the sound.

Question 37. There is a curfew in the city. He is alone at home and doesn’t know how to cook. He…

Answer. He will browse the Recipe books in the kitchen and will cook something easy and fulfil for himself.

Question 38. He is selected at the last moment for school quiz team. He…

Answer. He will prepare at his best and will try hard with his team to win.

Question 39. He urgently required money for his exam form but his father could not send the money due to bank’s strike. He…

Answer. He will borrow from his friends and will return them as soon as his father deposits the money.

Question 40. His mother’s illness required attention while his examinations were going on. He…

Answer. He will manage his studies and will give proper attention to his mother.

Question 41. His motorcycle went out of fuel in a lonely place. He...

Answer. He will try to locate the nearest petrol pump and arrange the fuel from there.

Question 42. He found that his roommate has not returned to the hostel before the stipulated time. He…

Answer. He will contact him to know about his whereabouts and the reason for his delay.

Question 43. He is in Final year of his studies when his family gets into financial difficulty. He…

Answer. He will do some part-time job in order to support his family.

Question 44. He found a cat on the bushes of a tree. He…

Answer. He will help it to come on the ground.

Question 45. In the night, he saw two masked men entering his neighbour’s house. He…

Answer. He will raise the alarm and inform the police.

Question 46. While he was walking on the road, a man stabbed a lady and ran away with her purse. He…

Answer. He will help the lady to get to the hospital.

Question 47. This Diwali he wanted to do something different. He…

Answer. He will go into the poor section of the city and will celebrate the festival with children there.

Question 48. He was patrolling in the jungle near his camp and got lost. He…

Answer. He will fire shots in the air or make some other sound to let others know about his location.

Question 49. He found that his friend was deliberately insulting him in front of others. He…

Answer. He will confront him politely in a private manner and ask him to behave properly.

Question 50. His parents are against inter-caste marriage but he is in love with a girl who belongs to another caste. He…

Answer. He will pursue his parents and marry the girl.

Question 51. He and his friend are interviewing for the same job vacancy in a company. He…

Answer. He will give his best in an interview and wait for HR’s decision.

Question 52. He got a gift from an unknown person. He…

Answer. He will open the gift and will try to find out the identity.

Question 53. He is lost in the jungle in the night and found that the area is prone to wild animals. He…

Answer. He will climb a tree and will wait for the night to pass.

Question 54. He was going to school when a car hit from the backside and his uniform got dirty but he did not get any wounds. He…

Answer. He will go back to home, change the uniform and then go to school.

Question 55. His little niece was playing on the floor when he saw a snake creeping near her.

Answer. He will get to her and lift her off the ground and then attend the snake.


© www.ServeNation.in | Users are not allowed to copy anything from this article. Users can only read this article.
Note: This website is protected by DMCA and Copyrighted.com. Legal actions will be taken if someone tries to copy any article or post from this website.

  • Any doubts related to SSB Interview? visit our forum and start the discussion. 
  • Like us on Facebook to get latest defence news, SSB interview quizzes and mock tests and many more. 
error: Content Protected! Right click not allowed.